U sjajnoj momcadi Barcelone koja je protekle sezone osvojila trostruku titulu i nogometni svijet ocarala svojom tecnom i kombinatornom igrom glavnu rijec vodili su igraci potekli iz tog kluba, tocnije iz Barcelonine omladinske škole ciji je važan dio smješten u staroj zgradi poznatoj po nazivu La Masia. 

La Masia je locirana uz sami stadion Nou Camp i srce je omladinskog pogona Barcelone. Ova stara i skromna graðevina cini važan dio povijesti i naslijeða Barcelone, a kada je sagraðena davne 1702. godine u njoj je bilo sjedište Katalonije.

Ispocetka La Masia je korištena kao radionica u kojoj su arhitekti i graðevinari Nou Campa modelirali svoje projekte, a bila je i tocka sa koje su pocinjali obilasci važnih gostiju i suradnika za vrijeme izvoðenja radova na stadionu. Nakon što je Nou Camp pušten u rad, 24. rujna 1957. godine, vrata La Masie su bila zatvorena dok se za nju ne pronaðe nova svrha. Pod predsjedavanjem Enrica Laudeta zgrada je preureðena i proširena za upotrebu kao društveno sjedište kluba, koje je nekada bilo smješteno u zgradi u ulici Via Laeitana. Novo društveno sjedište otvoreno je 26. rujna 1966. godine.

Kako je klub rastao i stvarani novi odjeli, postalo je jasno da La Masia više nije dovoljno velika, te je sjedište klupskih društvenih aktivnosti premješteno na podrucje pored kojeg se danas nalazi klizacka dvorana. Tako je La Masia ponovno ostala neupotrebljena, sve dok mjesto predsjednika nije preuzeo Josep Lluis Nunez, koji joj je odmah pronašao svrhu: La Masia je postala sjedište mladih nogometaša koji su dolazili izvan Barcelone. Zgrada je brzo renovirana i 20. listopada 1979. je službeno otvorena za upotrebu.

Rezidencija se sada koristi za razvoj mladih igraca koji su morali napustiti svoje obitelji kako bi trenirali u Barceloni, te ujedno razvijali svoje sportske, ali i intelektualne sposobnosti. U godini u kojoj je proslavljena stogodišnjica kluba La Masia je proslavila svoju dvadesetu godišnjicu, a generalno mišljenje o njoj danas je izuzetno pozitivno.

Nekoliko mladica koji su živjeli u La Masiji su se probili u prvu momcad, ukljucujuci legendarnog Amora, današnjeg trofejnog trenera Guardiolu, zatim Sergija, De la Penu, današnjeg kapetana momcadi Puyola, te Xavia, Reinu, Victora Valdesa, Gabrija i Lionela Messija, kao i veliki broj igraca koji igraju u ostalim španjolskim klubovima.

Toliko je bilo uspjeha da mnogi danas koriste naziv La Masia opcenito kao naziv za mlade igrace iz omladinske škole Barcelone. No, igraci koji žive u La Masiji ne dolaze samo iz Katalonije ili ostatka Španjolske, tu danas živi i veliki broj mladih igraca iz drugih država.

La Masia se sastoji od dva kata i nekoliko mansardi, sa ukupnom površinom od 610 kvadrata. Dom je za 60 djecaka, od cega ih 12 spava u samoj La Masiji, dok ostalih 48 živi u ostalim sobama smještenim u zgradama oko stadiona. La Masia ima kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu, urede, kupaonice, tuševe i cetiri velike spavaonice sa svlacionicama.